HyKro verandert de wereld van energieopslag.

HyKro is een Start-up ontstaan uit de ambitie om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de energietransitie in de 21ste eeuw: van fossiel naar duurzaam opgewekte energie. De drijfveer voor deze energietransitie is het reduceren van de CO2 afdruk, die een grote invloed heeft op de globale opwarming van de aarde.

Een mooie en schone toekomst betekent duurzaam werken voor mens en natuur

In een wereld waar klimaatdoelstellingen cruciaal zijn, neemt HyKro verantwoordelijkheid. HyKro levert een eenvoudig en gemakkelijk uit te leggen product. Daardoor kan snel zichtbaar gemaakt worden of de karakteristieken van de warmte toepassing passen bij de technische en commerciële mogelijkheden van het HyKro product.

Het opwekken van duurzame energie in de vorm van elektriciteit is door inzet van zonnepanelen en windmolens goed op weg. Sommige dagen wordt zelfs meer dan 80% van het energieverbruik in Nederland duurzaam opgewekt.

Het probleem is de balancering tussen het energieaanbod en de energievraag in de tijd. Dit kan alleen opgelost worden door buffering of opslag van energie. Het overschot aan energie vult de energieopslag en als er meer behoefte is geeft de energieopslag de energie af aan de gebruiker. Het probleem van gebrek aan balancering van het elektriciteitsnet wordt iedere dag zichtbaar door de berichten over netcongestie, curtailment en de vertragingen in het aansluiten of uitbreiden van de elektrische voedingen bij bedrijven of gebouwen.

De ontwikkeling van energieopslag staat nog in de kinderschoenen, omdat tot nu toe de ontwikkeling vooral gericht is geweest op de duurzame opwekking van energie. De meeste aandacht bij de ontwikkeling van energieopslag gaat momenteel uit naar opslag van elektrische energie in de vorm van Li-Ionbatterijen. Deze opslag is vooral gericht op de korte termijn van 1 uur tot maximaal 12 uur opslag van de energieopwekking in kW. Bij zonnepanelen betekent dat de energie overdag opgewekt ook tijdens de nacht gebruikt kan worden.

Het nadeel van elektrische batterijen zijn de hoge investeringskosten per kWh opslagcapaciteit en het gebruik van zeldzame materialen, die moeilijk verkrijgbaar zijn en daarnaast ook moeilijk recyclebaar zijn en een milieubelasting vormen.

Warmteopslag heeft deze nadelen niet. De investeringskosten per kWh zijn een factor 8 tot 10 lager in vergelijking met de investeringskosten voor elektrischeopslag. De voorwaarde is wel dat je de warmte moet kunnen gebruiken in je proces of toepassing. In de industrie wordt tot 24% van het totale energieverbruik ingezet bij verwarmingsprocessen, dus de inzet van (overschot) duurzaamopgewekte elektriciteit als warmte heeft een significante invloed.

Warmteopslag is ook bij iedereen bekend in de vorm van een warmwaterboiler of wateropslag. Het nadeel van de warmteopslag in water is dat de maximale temperatuur van het water normalerwijze rond 95% graden Celsius ligt. Deze temperatuur is voor de meeste industriële processen te laag om effectief te kunnen gebruiken.

HyKro heeft een oplossing ontwikkeld die warmte kan leveren tot 500 graden Celsius en daarmee in meer dan 50% van alle industriële warmteprocessen ingezet kan worden om het verwarmen met gasgestookte ketels te vervangen. De HyKro oplossing is ook uitermate geschikt om gebouwen te verwarmen.

De ideale klant is ambitieus en wil ontwikkelen richting een gasloze bedrijfsvoering. Ben jij verantwoordelijk voor verduurzaming of vernieuwing van industriële warmteprocessen of voor de realisatie van een nieuwe kantoor, dan is contact opnemen een must. De voordelen zijn te duidelijk om onbesproken te laten.

01

Financiële voordelen

Door het optimaal gebruik van zelf opgewekte energie en door gebruik te maken van dynamische energieprijzen, dalen de kosten voor energie.

02

Onafhankelijk van gas

Zo lang men afhankelijk is van gas, blijft een bepaalde mate van onzekerheid bestaan ten aanzien van kosten en betrouwbaarheid. HyKro mitigeert deze uitdagingen.

03

Reduceer CO2 footprint

Minder gas gebruiken zorgt voor minder CO2 gebruik. Dat voelt goed en dat wordt ook gezien door klanten. Gebruik dit als voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Ontmoet het team achter HyKro. Wij slaan de brug tussen duurzame energieopwekking en het gebruik van warmte. Dit realiseren we door een ervaren team met expertise in directievoering, mechanical engineering, IT, consultancy, procesmanagement en HR.

Een foto van de 5 personen die het HyKro team vormen

Doe jij mee met de energietransitie?

Laten we samen de mogelijkheden onderzoeken. Dit kost enkel wat tijd. HyKro brengt de expertise mee om snel een maatwerk business case op te stellen.