Warmteopslag is de goedkoopste vorm van energieopslag.

Energieopslag is en blijft een complex vraagstuk. Wij hebben niet de illusie dat warmteopslag in elke situatie de beste oplossing is. Echter, in een veevloud aan situaties is dit absoluut het geval. Denk hierbij aan het leveren van warmte aan industriële processen, maar denk ook aan het verwarmen van gebouwen. Warmteopslag zorgt voor een duurzame oplossing die zorgt voor CO2 reductie en kostenreductie.

De analyse van Roland Berger over de impact die warmteprocessen hebben op het energieverbruik

De toegevoegde waarde van warmteopslag is hoog. Warmteprocessen in de industrie zijn verantwoordelijk voor 24% van het globale energieverbruik. Daarnaast is warmteopslag de goedkoopste vorm van energieopslag.

In elke bedrijfssituatie waar levering van warmte noodzakelijk is, kan warmteopslag zeer interessant zijn. HyKro onderzoekt graag samen hoe interessant dit exact is, uitgedrukt in financiële en CO2 voordelen.

Routekaart Rijksoverheid voor energieopslag in Nederland

Wanneer warmteopslag toepassen? Vergeleken met elektrischeopslag en waterstof opslag, past warmteopslag het best bij middellange termijn opslag tussen de 12 en 250 uur.

De warmteopslag in voelbare warmte is het meest toegepast door het opslagmedium van water, dat echter beperkt is in een temperatuur tot 95% graden Celsius. Hierdoor is dat opslagmedium voor veel industriële processen minder toepasbaar. Waterstof is uitermate geschikt voor een opslagtermijn groter dan 250 uur. In het figuur wordt de routekaart weergegeven, zoals de Rijksoverheid de reis ziet voor energieopslag in Nederland. Dit betekent onder andere, inzetten op warmteopslag.

De voordelen van het omzetten van elektriciteit in warmte plus de bijbehorende uitdagingen

Warmteopslag heeft voordelen en uitdagingen. Het grootste voordeel van warmteopslag is de grote opslagcapaciteit in de lage investeringskosten. De grootste uitdaging is dat warmte naar verloop van tijd verloren gaat.

Zelfs met een optimale isolatie door vacuüm gaat bij een warmteopslag energie verloren. Concreet betekent dit dat opgeslagen warmte continu geld kost door energieverliezen. Daarnaast is de energie omgezet in warmte en moet die warmte ook nodig zijn voor de betreffende toepassing.

Doe jij mee met de energietransitie?

Laten we samen de mogelijkheden onderzoeken. Dit kost enkel wat tijd. HyKro brengt de expertise mee om snel een maatwerk business case op te stellen.